Termin:
13.11.2018r.
Miejsce:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
Prowadzenie Konferencji:
Prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki
Organizator:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

Opis konferencji:
Konferencja będzie dotyczyła identyfikacji i oceny ryzyka skutków zdrowotnych ze strony najistotniejszych zagrożeń występujących w żywności, wodzie i powietrzu. Wynikających z antropogennego stresu chemicznego w środowisku i zmian klimatycznych, a także związanej z nimi oceny ryzyka wystąpienia skutków zdrowotnych.
Program konferencji
„Żywność, woda i powietrze- czy żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?”
9:30-10:00 Rejestracja gości i przerwa kawowa przed konferencją
10:00-10:15 Otwarcie konferencji
Dr Grzegorz Juszczyk – Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
Prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Prowadzenie konferencji:
Prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Dr hab. Paweł Struciński – prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
10:15-10:45 Nanotechnologie: Nowe szanse i nowe wyzwania
Dr hab. Ireneusz Grudziński- prof. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
10:45-11:15 Pestycydy i dioksyny- zagrożenia i zasady oceny ryzyka
Dr hab. Paweł Struciński – prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
11:15-11:35 Przerwa kawowa
11:35-12:05 Ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności- stare zagrożenia, nowe wyzwania
Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
12:05-12:30 Food safety research priorities: an industry perspective
Dr Richard Stadler – Nestle Research Institute, Lozanna
12:30-13:00 Woda do picia kluczowym warunkiem zdrowia społeczeństwa
Lek. med. Dorota Maziarka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
13:00-13:40 Lunch
13:40-14:10 Zmiany klimatu- aktualne i przyszłe wyzwania dla zdrowia społeczeństwa
Dr Krzysztof Skotak – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy)
14:10-14:40 EpiBaza- nowe narzędzie w gromadzeniu danych w bezpieczeństwie żywności
Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
14:40-15:40 Dyskusja i zamknięcie konferencji
Rejestracja na tą konferencję została zakończona